Aangifte IB 2018: hier let de fiscus op

Het is weer tijd voor uw aangifte inkomstenbelasting. Vanaf 1 maart kunt u uw aangifte insturen. Waar moet u dit jaar op letten?

Belastingenvelop
Nieuws
Datum: 27-02-2019

Dit jaar controleert de Belastingdienst ondermeer extra scherp op zaken die samenhangen met uw eigen huis en de verdeling tussen fiscale partners. Wij zetten de belangrijkste weetje op een rij.

Hypotheekverhoging van de eigen woning

Heeft u in 2018 uw hypotheek verhoogd? Dan is een deel van de hypotheekrente van de nieuwe lening misschien niet aftrekbaar is. Dit is bijvoorbeeld het geval als u het geleende geld heeft gebruikt om de oversluitkosten of de boeterente te betalen.

Aftrekbare kosten aanschaf eigen woning

Niet alle kosten die u maakt bij het kopen van een eigen huis zijn aftrekbaar. Vooral starters vergissen zich hierbij vaak. Zo mag u bijvoorbeeld notariskosten en kadastrale rechten voor de koopakte niet aftrekken. Gelukkig heeft de Belastingdienst alles netjes op een rij gezet.

Website Belastingdienst

Eigen woning en echtscheiding

Bent u na 1 januari 2018 getrouwd en heeft u niet expliciet gekozen voor gemeenschap van goederen? Dan bent u getrouwd op huwelijkse voorwaarden. Bij een scheiding kan dat gevolgen hebben voor de hypotheekrenteaftrek van uw eigen huis. U mag de hypotheekrente namelijk alleen aftrekken als u eigenaar bent van zowel het huis als de bijbehorende hypotheek. 

Onjuiste verdeling binnen fiscaal partnerschap

Het is de fiscus opgevallen dat de verdeling van vermogen van fiscale partner vaak niet goed gaat. Soms worden het te verdelen box 3-vermogen en/of de inkomsten van box 1 verkeerd opgeteld. Let hier dus goed op.

Andere onderwerpen

De fiscus controleert dit jaar ook extra op:

  • Het restant persoonsgebonden aftrek.
  • Daadwerkelijk gemaakte studiekosten.
  • Inkomsten uit overige werkzaamheden.
  • Afkoop lijfrente.
  • Geld op een ervenrekening.
  • Vermogen in cryptovaluta.

Meer informatie over de aangifte Inkomstenbelasting vindt u op de website van de Belastingdienst.

Website Belastingdienst

Wij helpen u graag!

Heeft u vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.